Verschil tussen Sharepoint 2010 Standard en Enterprise

De Sharepoint 2010 Standard versie mist bepaalde functionaliteit vergeleken met de enterprise versie. Sommige van deze beperkingen kunnen weliswaar opgevangen worden met eigen programmatie, andere dan weer niet.

Grootste verschillen – ontbrekende features in standard versie

Business Intelligence (BI) – “Insights”

 • BD Web Parts – Chart Web Parts: Bepaalde web parts zullen niet beschikbaar zijn zoals bvb. ‘status indicators / KPI’ (data wordt gemarkeerd, of icoontjes wijzigen wanneer bepaalde data voldoet aan voorwaarden). Er kunnen ook geen grafieken worden gegenereerd op basis van lijsten of externe data.
 • Data Connection Library: Zorgen er hoofdzakelijk voor dat er data kan worden aangesproken uit Office documenten (ODC). Ook externe data  (UDC) zal slechts in mindere mate geïntegreerd kunnen worden (data uit SQL server, webservice, XML files,…).  Doordat InfoPath toch niet beschikbaar is in de standard versie, heeft het ontbreken van deze feature weinig impact.
 • Excel Services: het zal niet mogelijk zijn om Exceldocumenten weer te geven binnen Sharepoint als een webpagina. Ze kunnen natuurlijk wel in een document library geplaatst worden maar directe weergaves zullen niet lukken.
 • Performance Point – Status Indicators: Performance Point wordt gebruikt om een soort van ‘Dashboard’ te creëren die een reeks data samenvat. Het zou bijvoorbeeld een realtime weergave kunnen zijn van de bezoekers per pagina in de vorm van grafieken, tabellen, enz…
 • Visio Services: Visio is een programma dat gebruikt wordt om schema’s en diagrammen te maken. Met de Visio Services kunnen tekeningen en diagrammen externe data(Database, andere lijsten,…) bevatten dat realtime geupdate wordt. Dit zal dus niet mogelijk zijn in de standard versie.

InfoPath

Via een apart programma ”InfoPath” kunnen formulieren op een makkelijke manier worden ontworpen of aangepast, zonder zelf code te gaan schrijven. Voor simpele formulieren is dit een goeie oplossing maar voor meer geavanceerde formulieren lijkt het me niet echt geschikt, alhoewel Microsoft het soms anders beweert.

 

Search – FAST

 • Contextual search results (Afhankelijk van het profiel van de gebruiker worden andere zoekresultaten getoond)
 • Thumbnails and previews (Inhoud van documenten (ppt, doc, xls) wordt getoond in de zoekresultaten en kan doorbladert worden zonder het document expliciet te openen)
 • Extreme Scale Search (Scalability)

 

 

Impact en eventuele ‘oplossingen/workarounds’

BI

Wat betreft de BI kunnen we kort zijn. De meeste features zijn gericht op het weergeven van data in grafieken en tabellen eventueel aangevuld met KPI’s en indicatoren. Op zich is dit gebrek niet zo erg want in principe kunnen we toch nog grafieken gaan tonen (weliswaar met eigen scripting in ASPX).

Het is belangrijk om te weten dat we toch nog steeds externe data (vb. uit een Oracledatabank) kunnen binnenhalen en weergeven in een ‘external list’. Er zullen gewoon een reeks beperkingen zijn zoals het ontbreken van een zoekfunctionaliteit in externe lijsten.

Gezien we in de eerste plaats aan document management zullen doen, is het geen ramp dat enkele van deze features ontbreken.

InfoPath

We kunnen geen formulieren aanpassen of ontwerpen met InfoPath maar eventueel wel met eigen codering in Visual Studio.  Op zich ook geen echte ramp want de infopathformulieren zijn goed voor basic invoer. Voor geavanceerde data-input zal er toch snel moeten worden overgeschakeld op programmatie in .net.

FAST

Het ontbreken van de FAST-zoekserver is misschien het spijtigste. Toch bevat de Standard Sharepoint 2010 versie een zoekfunctie die ook wel niet slecht zal zijn. We kunnen het hier nog niet onmiddellijk testen maar de features die ontbreken zijn eigenlijk geavanceerde toeters en bellen die niet altijd ‘need to have’ zijn .

De previews van documenten bijvoorbeeld, is een leuke feature maar wanneer die er niet is kan er nog steeds gezocht worden.

 

 

Licentiekosten (bij intranet-gebruik) [1]

Misschien wel nuttig bij dit document is om de kostprijs de vermelden van het ganse Sharepoint –verhaal.

De totale kostprijs dient berekend te worden op basis van de kosten van de server én een licentiekost per gebruiker.

 • Elke server in de Sharepoint Farm heeft een licentiekost:  5000€
 • Elke gebruiker heeft een CAL (Client Access License) nodig.
  • Standard: 99€
  • Enterprise: 88€ (+ de standard CAL!!!)
  • Eventuele FAST Search Server: 23000€

 

Het is de CAL die bepaalt of er met de standard of enterprise versie kan worden gewerkt. De server kan sowieso beide versies aan.

Voorbeeld:

2 server farm met 5000 gebruikers:

Standard Sharepoint 2010:

2 Servers 5.000,00 € 10.000,00 €
5000 Gebruikers (STANDARD CAL) 99,00 € 495.000,00 €
505.000,00 €

 

 

 

Enterprise Sharepoint 2010 zonder FAST:

2 Servers 5.000,00 € 10.000,00 €
5000 Gebruikers (STANDARD CAL) 99,00 € 495.000,00 €
5000 Gebruikers (ENTERPRISE CAL) 88,00 € 440.000,00 €
945.000,00 €

 

 

 

Enterprise Sharepoint 2010 mét FAST:

2 Servers 5.000,00 € 10.000,00 €
5000 Gebruikers (STANDARD CAL) 99,00 € 495.000,00 €
5000 Gebruikers (ENTERPRISE CAL) 88,00 € 440.000,00 €
1 FAST Search Server 23.000,00 € 23000
968.000,00 €

Om maar duidelijk te maken dat de kostprijs enorm verschilt, wat ons tot de hamvraag leidt:  “Is de extra functionaliteit de meerprijs wel waard? “


[1] De bedragen zijn afkomstig van http://blog.sharepointgeek.nl en werden afgerond maar geven toch een goeie indicatie van het verschil in kostprijs tussen de standard en de enterprise versie.

0 thoughts on “Verschil tussen Sharepoint 2010 Standard en Enterprise”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>